THERMIDOR

istorijska geopolitička simulacija

Rastući nivo sofisticiranosti nuklearnog i raketnog arsenala Severne Koreje, potpomognut glasinama da je Pjongjang razvio interkontinentalnu nuklearnu raketu sposobnu da pogodi tlo Sjedinjenih Američkih Država, doprineo je uložnjavanju regionalne bezbednosne situacije u Severno-istočnoj Aziji. Uprkos češćim susretima severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa predstavnicima Južne Koreje, kao i istorijskim samitom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Singapuru Juna 2018, denuklearizacija Korejskog poluostrva je i dalje daleko od realizacije. Trgovinski rat Sjedinjenih Država sa Kinom, kao i niz konfrontacija sa Ruskom Federacijom, samo je dodatno usložio mogućnost postizanja kompromisa velikih sila oko stabilizacije Korejskog poluostrva. Danas je Severo-istočna Azija na prekretnici - ili će region biti izvor dalje nuklearne proliferacije i opasnosti nuklearnog rata sa globalnim posledicama; ili će postati primer mirovnog prevazilaženja regionalnih skoba u uslovima rastuće međunarodne kompetitivnosti velikih sila.

Prijavite se za Thermidor Kongres - Korejska Kriza 2018 i preuzmite sudbinu regiona i sveta u svoje ruke. istaknite se kao vešte diplomate, vojskovođe, stratezi, novinari i medijatori.

Suočeni sa rastućim bezbednosnim, političkim i ekonomskim izazovima na Korejskom poluostrvu, učesnici Thermidor Kongresa preuzimaju uloge predstavnika 6 zemalja Severo-istočne Azije (Južna Koreja, Severna Koreja, Kina, Sjedinjene Američke Države, Japan i Rusija). Thermidor Kongres pokriva period od 12 meseci između Decembra 2018. i Decembra 2019. Na početku kongresa, simulacija odgovara stanju na terenu – predstavlja realističnu projekciju aktuelnih političkih/vojnih/ekonomskih dešavanja na Korejskom poluostrvu. Onog trenutka kada Thermidor Kongres počne, učesnici simulacije imaju potpunu kontrolu nad svim vojnim, političkim, diplomatskim i ekonomskim kapacitetima svoje države; slobodno odlučujući o strateškim i taktičkim potezima; i snoseći punu odgovornost za posledice politika koje su doneli. U donošenju odluka, učesnici su rukovođeni političkim kontektstom Severo-istočne Azije, međutim, krajnji uspeh zavisi od svačijih sposobnosti i ambicija.

Cilj simulacije je da produbi razumevanje bilateralnih, regionalnih i medjunarodnih aspekata Korejske krize i pitanja denuklearizacije u regionu Severno-istočne Azije. Pred učesnicima je izazov pronalazenja kompromisa i implementacije prethodno postignutih dogovora. Termidor Kongres – Korejska kriza 2018. nema unapred određeni ishod. Pred učesnicima je nepregledan niz mogućnosti – oni mogu izazvati nuklearni rat, kao što mogu doći do konačnog mirovnog rešenja za regionalnu bezbednosnu situaciju. Da li će rezultat ove simulacije biti – održanje status quo-a na Korejskom poluostrvu; denuklearizacija; dalja nuklearna proliferacija; sveobuhvatan konvencionalni i nuklearni rat; ili, pak, mirovno rešenje; reunifikacija Koreje – u rukama učesnika da odluče.